Arròs al Forn per Javi Rizo

L'arròs al forn és un menjar de les crides d'aprofitament, què vol dir això què farem un altre menjar i amb un mínim d'ingredients aconseguirem un menjar nou. En aquest cas la moderi origen de l'arròs al forn serà un bullit de carn, això és el que es feia antigament en les zones de l'interior de la Comunitat Valenciana sobretot de València i Alacant. Quan fem un bullit el farem de tal manera que ens sobri brou i ens sobrin ingredients; les carns i els cigrons i les verdures, tot de manera que puguem aprofitar-ho per a fer l'arròs al forn.

El primer que farem serà fregir uns alls, sense llevar-li la pell, per a donar-li una miqueta de sabor a l'oli en el qual passarem tant les verdures del bullit com la carn d'aquest. Afegirem les verdures amb els cigrons escorreguts, la patata, la pastanaga que estarà tallada en rodanxes i afegirem també qualsevol altra verdura que hàgim tirat al bullit. Una vegada hàgim marcat una mica les verdures en la paella farem el mateix amb la carn que hàgim usat; cansalada viada, botifarra etc.… Les tallarem en rodanxes sencera, al nostre gust, i la passarem també per la paella quina hem usat abans. Una vegada fet això ho col·locarem en una olla de fang plana que seria la ideal per a fer-ho, si no tenim hauríem d'usar qualsevol altre tipus d'olla que sigui plana no gaire profunda com una paella, suficient per a la quantitat de gent que anem a menjar. Una vegada reservat el que hem fregit anteriorment, farem un sofregit i quan tinguem fet el sofregit li afegirem 50 grams d'arròs per cada persona que vagi a menjar i ho remourem amb el sofregit perquè agafi sabor.

 Una vegada remogut el sofregit i l'arròs durant un minut aproximadament perquè s'impregni bé del sofregit l'afegirem a l'olla de fang. D'altra banda, haurem escalfat el brou del bullit que una vegada estigui bullint li afegirem el colorant o el safrà perquè agafi el to groc que desitgem i el tirarem en l'olla de fang en una proporció de 2 a 1 respecte a l'arròs que hàgim gastat.

Haurem escalfat el forn amb calor a dalt i a baix a 220° i una vegada ho tinguem a aquesta temperatura introduïm l'olla de fang en la qual haurem remogut tots els ingredients perquè es reparteixin i a l'hora de coure's es coguin bé. Jo com a toc especial li solc posar mig tomàquet salpebrat en el mitjà perquè es faci també amb la cocció de l'arròs.

En el forn tindrem l'arròs coent-se entre 20 i 25 minuts, de tota manera hem d'esperar que l'arròs hagi absorbit tot brou i es vegi sec, en aquest moment l'arròs estarà fet. Deixem el forn apagat i tancat durant 5 a 10 minuts més amb l'olla de fang dins per a què reposi l'arròs i així ja estigui llest per a menjar-lo quan hagi passat aquest temps.

Si volem fer arròs al forn i no tenim fet cuit anteriorment, el que solc fer jo és comprar per a 4 persones un brik de brou de bullit de escudella o de carn, un pot de sofregit, necessitaríem un parell de patates mitjanes, un cap d'all, un parell de tires de costella tallada en trossets petits, dues rodanxes de cansalada viada, un parell de botifarres, un pot petit de cigrons i l'arròs que solc usar el bomba.
El que faríem seria posar el forn perquè es vagi escalfant 220è i 1 litre de brou en una cassola perquè es vagi escalfant i mentre fregim els grans d'all sense pelar, la quantitat va a gust de cadascun. Després pelem les patates les tallem en rodanxes d'1 cm. més o menys i les fregim amb els alls en la paella, una vegada estan fregides les reservem en l'olla de fang. Posteriorment passem els trossos de costella de porc per sal i pebre i els fregim per a segellar-ho per tots dos costats. Després fem el mateix amb la botifarres tornada i volta en la paella i tot ho tornem a deixar en l'olla de fang i la cansalada viada el mateix, la daurem en la paella la tallem en tires i l'afegim a l'olla de fang. Els cigrons els escorrem i els tirem en l'olla de fang. En la paella que hem usat amb un mínim d'oli posarem 4 cullerades soperes de sofregit, escalfem el sofregit i li afegim l'arròs que hem indicat al principi de la recepta: uns 50 grams per persona, removem l'arròs amb el sofregit l'afegim en la cassola de fang. El brou el posarem en l'olla de fang, removem perquè es reparteixi tot bé; l'arròs i els ingredients i el fiquem en el forn com hem indicat al principi de la recepta, el temps de cocció és el mateix i temps de repòs igual. 

Que us aprofiti.

Categoria

novembre 18, 2020

caCatalan
Ir a Whatsapp
¿Tienes alguna duda?
Comarruga 80
¡Hola!
¿Tienes algunda duda? Escríbenos.